skip to Main Content

Trap niet in de val van .com ronselaars of valse aanmaningen tot om domeinnaam facturen te betalen!

Ben jij ook al door een malafide domeinnaam registar gecontacteerd die je onder druk zet om naast het .be-domeinnaam, dezelfde domeinnaam te registreren maar dan met een andere extensie (zoals .info, .com, .eu enz)?

In dit artikel lees je wat je er over moet weten en doen.

Waarom word je hierover aangesproken en is dit legaal?

Op zich is het niet illegaal om reclame te sturen naar generieke emailadressen (info@, sales@,…). Daar heb je geen voorafgaandelijke toestemming voor nodig.
Als de klant een email krijgt op zijn persoonlijk emailadres (naam@bedrijf.be), dan moet hij wel zijn toestemming gegeven hebben om reclame te mogen ontvangen.
Maar het is nog maar de vraag of de Privacy Commissie hiervoor actie gaat ondernemen.

Ook het aanbod om in te tekenen op een .com url kan op zich legaal zijn (onder voorbehoud van de boodschap in kwestie).

Kan je er iets aan doen?

Het eerste advies luidt: ga er niet op in!

  • Wil je toch een .com adres registreren, doe het dan bij je vertrouwde registrar en niet bij het bedrijf van wie je het aanbod ontvangen hebt.
  • Wordt de commerciële mail verstuurd vanuit een .be adres? Meld dit dan bij DNS Belgium (https://www.dnsbelgium.be/nl/over-ons/contact). Zij checken of de WHOIS gegevens correct zijn. Bij foutieve info kunnen zij de nameservers desactiveren (waardoor de campagne onderbroken/gestopt wordt).
  • Komt de commerciële mail van een ander nationaal adres (.nl, .fr,..)? Meld dit dan eveneens bij DNS Belgium met de vraag om aan hun respectievelijke collega’s te vragen om  dezelfde actie te nemen.

Lees meer:
DNS Belgium website: https://www.dnsbelgium.be/nl/nieuws/opgepast-voor-aanbiedingen-van-domeinnaamregistercom 

 

Voorbeelden van phishing mails:

 

Back To Top