Workshop smeden

ClientPaul Dekker
SkillsWebdesign / Photography / Media Production
Websiteworkshopsmeden.be

Workshop smeden

Smeden is een aantrekkelijk en mooi ambacht. Het kent nog steeds zijn specifieke toepassingen. Door zijn plastische vervorming krijgt het smeedijzer een aangenamer en warmer aspect dat zich onderscheid van de koude strakke industriële voorwerpen uit staal. Het geelgloeiend smeedijzer is taai- zacht en laat zich met de hamer knedend op het aambeeld plastisch naar het idee van de smid omvormen. Ambachtelijk smeden is van oudsher de basis van de samenleving en beschaving. Zo kan je naar eigen creativiteit het ijzer vormgeven tot beelden, designvoorwerpen of bruikbare toegepaste voorwerpen. Maar de smid smeed ook zijn eigen en andermans gereedschap om mee te werken. Vanuit de restauratie komt de vraag om oude gesmede voorwerpen in hun oorspronkelijke luister te herstellen.
De ambachtelijke smeden hebben hechte gilden en verenigingen over de hele wereld, die onderling contact houden en informatie uitwisselen. Jaarlijks zijn er diverse treffen en wedstrijden in alle landen. Hun activiteiten breiden zich nog steeds uit en trekken veel toeschouwers.
Er zijn weinig degelijke opleidingen, en veel gegadigden. Het is een zwaar en moeilijk ambacht dat doorzetting, handigheid en creativiteit van je vergt, maar eens het smeedvuur in je gloeit zal het nooit meer loslaten.

Paul geeft workshops smeden van 10 lessen in zijn atelier in Tielrode